Gyógyult szenvedélybetegek foglalkoztatási reintegrációs képzése

Támogató: Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium
A megvalósítás időtartama: 2005. január 1.-2005. május 31.

A projekt bemutatása

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával az alapítvány 30 többszörösen hátrányos helyzetű, alacsonyan képzett gyógyult budapesti szenvedélybeteg komplex fejlesztő-felkészítő képzését és foglalkoztatási re-integrációját valósította meg. Programunkkal egy olyan, a szenvedélybetegek speciális igényeit szem előtt tartó támogatószolgáltatást hozunk létre, amely sikerélményt, valódi segítséget ad a célcsoport részére, és a későbbiekben adaptálható más, foglalkoztatási programokhoz, illetve önálló foglalkoztatási szolgáltatásként is bevezethető.

A célcsoport

A program célcsoportjaként megcélzott gyógyult, munkanélküli szenvedélybetegek, a munkanélküliek népes táborán belül egy viszonylag szűk, azonban az általuk igényelt törődés, beavatkozási mód tekintetében mégis jelentős réteget képviselnek. A szenvedélybetegek betegségük természetéből kifolyóan nem, vagy igen csekély munkatapasztalattal rendelkeznek, így, ha van is szakképzettségük az a legtöbb esetben már elavult, vagy a munkatapasztalat hiánya, vagy szocializációs problémák miatt nem tud hasznosulni.

A program stratégiai céljai

  • a célcsoport munkaerőpiaci esélyeinek növelése, pszichoszociális támogatás formájában történő társadalmi reintegrációja;
  • a nyílt munkaerőpiacra történő sikeres integrálódás;
  • a foglalkoztatottsági színvonal, a képzettségi szint javítása;
  • a résztvevők szocio-kultúrális körülményeinek javulása;
  • továbbá a Nemzeti Drogstratégia célkitűzéséhez igazodva a gyógyult szenvedélybetegek társadalmi reintegrációja.